Om Abby

Streamlight´s Pearl Abra Kadabra

Abby kallar jag min underbara lilla labradortjej. Hon är född 2006 och har reg.nr S36639/2006. Med Abby tävlar jag främst i tävlingslydnad på elitnivå men tanken var från början även lite jakt. Där har vi än så länge ett förstapris i nkl och några workingtest bakom oss. Lydnaden kom att ta över större delen av vår tid.

2009 kom Abby och jag med till den nya lydnadslandslagssatsningen på talangläger för eventuella blivande landslagsekipage. Vi blev uttagna till läger ett, två och tre och fick också förmånen att tävla mot Norges talangtrupp i augusti 2010 och vann med 301,5 p. Därefter kände jag att det var dags att lämna över platsen till någon annan. Vi blev också uttagna till det första landslagslägret som gick av stapeln våren 2010. 2011 hade vi förmånen att vara med på två landslagsläger. Fram till våren 2014 var vi uttagna till samtliga läger men sen bestämde jag mig för att hoppa av. Orsaken står lite längre ner. Det har varit otroligt roligt och inspirerande att träffa och träna tillsammans med så många duktiga ekipage.

2010 gjorde vi också vårt första SM där jag var väldigt nöjd med vår insats även om poängen kunde varit bättre. 2011 gjorde vi ett riktigt bra SM tycker jag men tyvärr la sig Abby på sittande i grupp vilket var helt otippat men hon föll för grupptrycket när alla utom en i gruppen la sig före henne. Tänk vad mycket det finns att träna på!! 2012 kom vi sjua.

Det främsta målet med vår lydnadskarriär har varit att bibehålla Abbys härliga glädje och koncentration i såväl träning som tävling. Tävlingslydnad är en lek som vi båda gillar skarpt.

De största upplevelserna under 2011 var att få vara med på två stora mästerskap. I juli  2011 fick vi  äran att komma med landslaget till VM i Paris som första reserver. Vi fick starta individuellt tillsammans med dom andra reserverna. På fredagen placerade vi oss på fjärde plats och gick vidare till final på söndagen. Där slutade vi på en artonde plats. Det var en fantastisk upplevelse att få vara med i så stora sammanhang och jag tycker Abby klarade det galant. Tyvärr brände hon sig på den hala mattan i finalen och det ställde till det lite. Det svenska laget tog VM-Guld och det var ju också fantastiskt att få vara med om.

Hösten 2011 kom vi med i landslaget och fick representera Sverige på NM i Herning, Danmark. Vi fick lite dumma missar på lördagen men på söndagen tog vi igen det och fick dagens högsta poäng. Vi slutade på en sjuttonde plats totalt. Sverige hamnade tyvärr sist denna gång.

I maj 2012 kom vi med i laget till VM i Salzburg. På fredagens kvaltävling vann vi och gick då till final. Abby kunde inte ha gått mycket bättre, det var en fantastisk känsla att få till det på ett så stort mästerskap.

På finaldagen fick Abby en stor smärtreaktion och skrek högt 10 minuter innan vi skulle gå in. Jag visste inte vad det var som gjorde ont men hon blev väldigt rädd. Jag hoppades på att hon skulle glömma rädslan när vi gick in på planen men tyvärr inte. Det var inte min vanliga härliga tjej som gjorde programmet. Hon var väldigt påverkad psykiskt och kom inte till sin rätt. Jag bröt tävlingen och gjorde inte sista gruppmomentet för att inte pressa henne när hon inte mådde bra. Vi fick i alla fall med oss helgens högsta poäng från fredagen och det är ju en liten tröst. Att komma till final två VM i sträck känns ju också väldigt roligt. Abby hamnade sen under utredning men veterinären hittade ingen anledning till smärtan. Tyvärr har detta fortsatt att påverka Abby. Hon associerade smärtan med människor och rörelser och ljud. Det tog lång tid att få hjälp men till slut hittade en tandläkare anledningen. Han sa att hon haft enorma nervsmärtor som kunnat utlösas av att någon människa bara nuddat vid henne och anledningen var troligtvis en underkäksfraktur. Två tänder i underkäken var helt deformerade i rötterna.

Strax innan NM 2012 i Finland fick Abby nya smärtreaktioner och jag bestämde mig för att avstå NM. Då hade tandläkaren ännu inte varit inkopplad.

Efter detta har jag fått jobba jättemycket med Abbys självförtroende. När hon äntligen började kännas bra igen och vi började tävla kom liknande reaktioner sommaren 2014 igen. Det visade sig att hon skadat två tänder och smärtorna fick henne att återigen bli rädd för folk och plötsliga rörelser osv. Efter lagningarna har hon känts bättre under hösten men nu har hon tyvärr fått reaktioner igen efter att hon sprungit in i ett fotbollsmål i julas i mörkret. Eventuellt har hon skadat någon tand ännu en gång.

Under de senaste två åren har hon tyvärr också råkat ut för lite andra sjukdomar bland annat livmoderinflammation så hon har blivit opererad, lungmask två omgångar etc och det har gått bort mycket tid från träningen. Jag hoppas vi ska kunna komma igen. Hon är fortfarande glad och kul att träna i lydnaden annars. Jag tycker så synd om min lilla tjej när hon blir så där rädd. Hon var ju så orädd, miljöstark och toppenfin att tävla med på de stora mästerskap vi hann få vara med om så det är så ledsamt när jag ser hur hon påverkas negativt idag av sin omgivning ibland.

Vill du läsa mer om vår träning så finns den gamla bloggen från 2009 och 2010, ditteshundsida.blogspot.com