Om Ditte

Hej och välkommen till Dittes hundkurser!

Jag heter Ditte Andersson och är utbildad hundinstruktör.

Jag bor på landet i närheten av Bottnaryd utanför Jönköping tillsammans med mina två hundar Abby och Magic. Jag har jobbat som hundinstruktör sedan 1999 men hundintresset började långt tidigare.

Abby med gris

Jag håller kurser i valpträning, unghunds- och vardagslydnadskurser, aktiveringskurser, trixkurser och tävlingslydnad mfl. Jag håller även kurser i tävlingslydnad på andra orter.

Min hundträningsfilosofi
Målet med mina kurser är att lära hundägarna att bygga upp en fin relation med sin hund. Fokus läggs på det hundarna gör rätt så att det nästan alltid finns något att belöna.

I vardagsträningen läggs också fokus på att hundarna ska bli trygga och få gott självförtroende. De ska veta att bra beteenden (det som hundägaren vill ha) kan leda till belöning. Jag arbetar med att skapa bra vanor, vara förutseende och förebygga problem till exempel genom att hjälpa och lära hunden att kunna koppla av.

Jag hoppas att du som hundägare genom att gå valpkurser/vardagslydnadskurser ska få en större förståelse för din hund och varför hunden gör på ena eller andra sättet. Jag hoppas också att kunna förmedla det roliga och härliga med att få chansen att lära en hund en massa saker!

På Tävlingslydnadskurserna lägger jag också stor vikt vid att hitta glädje i träningen. För mig är det viktigt att få hundarna trygga i situationen och bygga upp deras självförtroende. Och för dig som förare ska det vara roligt att träna hund – även när det ibland inte går som du vill.

Jag försöker att aldrig använda korrigeringar i tävlingslydnaden. Min hund ska känna att hon tillsammans med mig äger platsen där vi tränar. Ett misstag kan skrattas åt och så provar vi igen!

För att hela tiden bli bättre själv i min träning så går jag kontinuerligt för andra duktiga hundtränare. Inspiration och hjälp får jag också från duktiga träningskompisar som är guld värda.

Mina första hundår
Min hunderfarenhet har jag fått från olika kurser och utbildningar, men naturligtvis också från de hundar jag haft och har. Varje hund som levt med mig, har lärt mig något nytt.

Den första, Tanja, en röd cockerspanieltik som köptes i slutet av 1970-talet, är kanske den som lärt mig mest – om hur man inte ska träna hund!

Det fanns inte något problem man kan ha med en hund, som vi inte hade med henne, förutom att hon verkade helt orädd. Och jag gjorde alla fel man kan göra. Råden jag fick från olika håll var välmenande, men gick bara ut på våld, och löste inga som helst problem. Tanja blev bara ett år gammal. Sen gick det inte längre. Då hade hon bitit flera i familjen ordentligt.

Mina hundutbildningar
Efter denna sorgliga början i min hundkarriär gav jag dock inte upp hunderiet, utan utbildade mig till instruktör i Vardagslydnad på SBK i början av 1980-talet. Som ung och grön fick jag hålla valpkurser och lite fortsättningskurser. Idag tycker jag själv att jag kunde alldeles för lite för att hålla kurs, men, men … Det var en nystartad brukshundklubb och det behövdes instruktörer.

1998 gick jag Valpkursledarutbildning på Hundens Hus i Stockholm, följt av Problemhundskonsultutbildning. Därefter blev det en ett-årig utbildning till Hundkurator.

På Hundkuratorutbildningen hade vi några av de främsta lärarna i landet inom sitt område. Bland andra Eva Bodfäldt, Kenth Svartberg, Lars Fält och Håkan Björklund. Vi fördjupade oss bland annat i etologi, inlärningspsykologi, raskunskap och hundsjukvård. Det ingick också mycket praktik; alltifrån vardagslydnadsträning och tävlingslydnad till kantarellsök, personspår och blodspår.

Efter hundkuratorutbildningen har jag fortsatt att utbilda mig inom ämnet hund. Jag tycker det är viktigt att hela tiden utbilda mig vidare – det finns ju alltid mer att lära vad gäller hundar och hundträning. Jag har gått ett antal olika kurser med mina egna hundar, alltifrån valpkurser till agility, jaktapportering, spår, specialsök och tävlingslydnad.

Under flera års tid har jag också hyrt in duktiga instruktörer i tävlingslydnad där jag sen deltagit själv eller som åhörare. Att nämna några: Diana Samuelsson, Maren Teien och Siv Svendsen.

Tävling och träning av mina hundar
Lydnad har kommit att bli min passion. Jag har tävlat och tränat med två bordercollies upp i elitklass och med min labrador Abby.

Med Abby har jag haft förmånen att tävla på flera stora mästerskap. På VM i Paris gick vi till final efter att ha kommit fyra. Sverige tog guldmedalj i lag. På VM i Salzburg vann vi i kvalet och kom till final. Tillsammans med det svenska laget tog vi silver då. Vi har också deltagit på tre SM och blivit sjua som bäst. Vi har blivit uttagna till två NM men bara kunnat delta på ett.

vm_2011_ztat_sitt

På grund av smärtproblematik och sjukdomar har lydnadskarriären tagit slut alldeles för tidigt med min underbara Abby.

Med Magic har jag under 2015 och 2016 tävlat tre gånger. En gång i varje klass och vi är nu uppflyttade till elitklass. Med Magic har jag också tampats med sviktande hälsa men jag hoppas att hon nu är frisk.

11202853_10153292202134221_16449161363409517_n

Om du vill läsa om min tidigare träning kan du se den gamla bloggen på ditteshundsida.blogspot.com där det går att följa Abbys och mina första år tillsammans annars kan du följa vår träning på den nuvarande bloggen här på sidan.

From 2017 kommer jag hålla till hos Jessica Mann och hennes företag  http://motiveradehundar.se/ 

Om du undrar något kring mina kurser eller min träning – tveka inte att höra av dig till mig på mejl eller telefon!